• Πρόσφατες Δημοσιευσεις

      Τι είναι νέο?

    • Σχολια

      What They says?

Πτολεμαΐδα: Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δήμου Εορδαίας για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας για το 2013 παρουσίασαν στο
Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Χρήστος Κεσκερίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού Γιάννης Ασπράγκαθος και η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που αφορά την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της Εορδαίας ο κ. Ασπράγκαθος σημείωσε:
«Συνεχίζοντας όπως και πέρσι παρουσιάζουμε ένα ενιαίο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τον τίτλο «Χριστούγεννα στην πόλη του Φωτός 2013», το οποίο εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη και στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Εορδαίας.

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας ενώνοντας τις δυνάμεις μας ο Δήμος και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής προσπαθούμε να φτιάξουμε γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο, τις γειτονιές, τις κοινότητες. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συλλόγους που για άλλη μια φορά που στηρίζουν την προσπάθεια μας, να δώσουμε χαρά στους δημότες της Εορδαίας» κατέληξε ο κ. Ασπράγκαθος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Χρήστος Κεσκερίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΚΕΔΕ, μιλώντας για το μαγευτικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι που έχει ετοιμάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας και η Πειραματική Σχολή Κλασικού Χορού της Πτολεμαΐδας. Για 3 μέρες θα παρουσιαστούν στην Πτολεμαΐδα, αποσπάσματα και μουσικές από τα σημαντικότερα κλασικά χορευτικά δημιουργήματα. Σε χορογραφίες της Μάρθας Δήμητρας Τασιούδη. Πρόκειται για μια παραγωγή μεγάλων αξιώσεων όπου για πρώτη φορά σημειώνεται η συνεργασία δύο φορέων του Δήμου Εορδαίας του ΝΠΔΔ – ΚΟΙΠΠΑΠ και της ΚΕΔΕ. Επίσης ο κ. Κεσκερίδης αναφέρθηκε και στην συναυλία που θα πραγματοποιήσει το Ωδείο Δημοτικής ενότητας Μουρικίου την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συναυλιών στο Εμπόριο.

Τέλος, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ - ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που την ευθύνη της διοργάνωσης και τις σχεδίασης έχει αναλάβει το Νομικό Προσώπου του Δήμου Εορδαίας.

«Για δεύτερη χρονιά φτιάξαμε «Τον Κήπο των Δεινοσαύρων», αυτή τη φορά στο φυσικό του χώρο το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας. Οι δεινόσαυροι και τα μαμούθ επέστρεψαν στην Πτολεμαΐδα, μετά από το κάλεσμα των :

AKMH ΑΕ 
ΑΡΑΪΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
ΓΑΙΑ – ΧΑΤΖΑΡΑΣ 
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ Α. ΚΑΙ ΣΙΑ 
ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ ΑΤΕ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί με την δική τους γενναιόδωρη προσφορά, θα δώσουμε πολύ χαρά στα παιδιά μας.

Ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου κ. Χαράλαμπος Κεβρεκίδης, σε συνεργασία με την κ. Γκέκα, έχουν ετοιμάσει ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τα παιδιά που θα έρθουν να δουν από κοντά τους δεινοσαύρους. Έτσι καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00πμ το πρωί ως τις 14:00μμ το μεσημέρι τα παιδιά μπορούν να γίνουν μικροί παλαιοντολόγοι να «ανακαλύψουν» απολιθώματα και να διδαχτούν από αυτά 
Οι δεινόσαυροι θα παραμείνουν στην Πτολεμαΐδα μέχρι 16 Ιανουαρίου, για ομαδικές επισκέψεις μπορείτε να καλείτε στο 2463054444. 
Φυσικά κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι «Ο χορός των Χριστουγέννων» που συνδιοργανώνουμε με την ΚΕΔΕ. 
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη για την έμπνευση και συντονισμό, όλους τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου αλλά και τους μαθητές μας, που δούλεψαν σκληρά για αυτές τις 3 παραστάσεις, που είναι υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών μεγάλων ευρωπαϊκών σκηνών.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους σκοπούς του Κοινωνικού Ιατρείου και του Καλού Σαμαρείτη .
Και κλείνοντας τις μουσικές εκδηλώσεις, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Πτολεμαΐδα μια από τις μεγαλύτερες φιλαρμονικές της Ευρώπης αυτή του Μπουργκάς της Βουλγαρίας. 
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την δική μας Φιλαρμονική, μια συναυλία το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 με τίτλο 
«Δυο χώρες, δυο Φιλαρμονικές, μια γλώσσα… η μουσική » στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Ξεκινάμε λοιπόν την χρονιά ευοίωνα με μια συναυλία και μια ευρωπαϊκή συνεργασία για την φιλαρμονική μας. 
Είμαι πολύ Περήφανη για το φετινό πρόγραμμα γιατί με σχεδόν μηδενικό κόστος θα δώσουμε στους πολίτες μας, εξαιρετικής ποιότητας εκδηλώσεις, χαρά στα μικρά παιδιά και σε όλους αισιοδοξία. 
Αρνούμαστε όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, να το βάλουμε κάτω, με συνεργασία καλή διάθεση μπορούμε να προσφέρουμε πολλά. 
Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε όνειρα και να προσπαθούμε. 
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε επίσης και τους αντιδημάρχους τον κ. Τσολακίδη και τον κ. Καλαϊτζόπουλο, αλλά και τους όλους τους υπαλλήλους του Δήμου για την τεχνική υποστήριξη .
Επίσης τη Δήμαρχο Εορδαίας κ. Βρυζίδου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε για άλλη μια χρονιά και μας ανέθεσε την διοργάνωση των εκδηλώσεων». 
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2013 Δήμου Εορδαίας
ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ, ΚΕΔΕ 
και Πολιτιστικών Συλλόγων 
Χριστούγεννα στη πόλη του φωτός 

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 (μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2014)

Ώρα: 11:00μμ 
«Στον Κήπο των Δεινοσαύρων» Μουσείο Πτολεμαΐδας 
(28ης Οκτωβρίου 1, τηλέφωνο 24630-54444) 
Οι δεινόσαυροι και τα μαμούθ επέστρεψαν και αυτά τα Χριστούγεννα στην Πτολεμαΐδα!
Τα παιδιά μπορούν να δουν τα τεράστια ζώα αλλά και παίζοντας, κάνοντας ανασκαφές να γίνουν μικροί παλαιοντολόγοι! 
(το εκπαιδευτικό παιχνίδι θα γίνεται από Δευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 μέσα στο μουσείο)

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 
Ώρα 11:30-12:30
Τα μωμογέρεα» Χριστουγεννιάτικο ποντιακό δρώμενο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας (Διαδόχου Παύλου 20 τηλέφωνο 2463021154) 
Οι μαθητές «ανακαλύπτουν» τα έθιμα των παππούδων μας, η δράση είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος για το σχολικό έτος 2012-2013 που έχει ως θέμα: «Ένα κουκί και δυο ρεβύθια κάνουν… χίλια παραμύθια» το οποίο συντονίζεται από το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. 3ης & 4ης Περιφέρειας Κοζάνης και τους σχολικούς συμβούλους Ελένη Μπαμπίλα και Δημήτρης Πλωμαρίτη 
επιμέλεια Θέμης Απατζίδης 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 
Ώρα 10:00-11:30 
«Το κουκί και το ρεβίθι, της γιαγιάς το παραμύθι» Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας (Διαδόχου Παύλου 20 τηλέφωνο 2463021154) 
Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών και περιγραφή Χριστουγεννιάτικων εθίμων, με την επιμέλεια του Α’ Κ.Α.Π.Η. Πτολεμαΐδας 

Ώρα 19:00
Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου 
με συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας, Σύλλογος Ιεροψαλτών Εορδαίας , Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, Θρακική Εστία Εορδαίας, Σύλλογος Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας, Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας και Τροβαδούροι Πτολεμαΐδας.
Τσάι θα κεράσει στους παραβρισκόμενους η Τοπική Εφορία Προσκόπων Πτολεμαΐδας. 

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 
Ώρα: 20:30 μμ Η ώρα έναρξης θα τηρηθεί αυστηρά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
(Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται στο τηλέφωνο 2463053503)

«Ο χορός των Χριστουγέννων» Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας Πρεμιέρα 
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου και η Πειραματική Σχολή Κλασικού Χορού της Πτολεμαΐδας ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν αποσπάσματα και μουσικές από τα σημαντικότερα χορευτικά δημιουργήματα.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους σκοπούς του Κοινωνικού Ιατρείου και του Καλού Σαμαρείτη 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου
Ώρα 17:00 
Κρητικά Έθιμα στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας από τον Σύλλογο Κρητών και φίλων Κρήτης.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου
Ώρα 12:00 
Συμμετοχή του Αρλεκίνου στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας
Ώρα 18:00
Άναμμα δέντρου και γιορτή τσιγαρίδας μπροστά στην Θρακική Εστία Πτολεμαΐδας
Ώρα 18:30 
Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ε.Δ.Ε στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου στο νέο Δημαρχείο Εμπορίου
Ώρα 19:30 
Συναυλία μαθητών του Μουσικού γυμνασίου στο αμφιθέατρο του σχολείου με την Συμμετοχή της ορχήστρας του Α.Π.Θ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου
Ώρα 13:00 
«Μωμόγεροι» περιφορά των μελών του Ποντιακού συλλόγου με παραδοσιακές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας
Ώρα 19:00
Κόλιαντα του πολιτιστικού συλλόγου τ.κ Καρδιάς
Ώρα 19:00
Κόλιαντα του πολιτιστικού συλλόγου τ.κ Ολυμπιάδας
Ώρα 19:00 
Κόλιαντα του πολιτιστικού συλλόγου τ.κ Ερμακιάς
Ώρα 19:00
Κόλιαντα του πολιτιστικού συλλόγου τ.κ Περδίκκα


Ώρα: 20:30 μμ Η ώρα έναρξης θα τηρηθεί αυστηρά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
(Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται στο τηλέφωνο 2463053503)

«Ο χορός των Χριστουγέννων» Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας Πρεμιέρα 
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου και η Πειραματική Σχολή Κλασικού Χορού της Πτολεμαΐδας ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν αποσπάσματα και μουσικές από τα σημαντικότερα χορευτικά δημιουργήματα.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους σκοπούς του Κοινωνικού Ιατρείου και του Καλού Σαμαρείτη 

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 
«Να τα πούμε;»
Λέμε τα κάλαντα:

Ώρα: 10:00πμ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, στους Πεζόδρομους, στην Κεντρική Πλατεία και στις συνοικίες της πόλης
Φιλαρμονική Δήμου Εορδαίας Αριστοτέλης
από τον Σύλλογο Τροβαδούρων και 
από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου
Ώρα 17:00 
Χριστουγεννιάτικο αντάμωμα συλλόγων ( Σύλλογος Μικρασιατών ,Θρακική Εστία Εορδαίας, Ποντιακό σύλλογο Πτολεμαΐδας , Σύλλογος Κρητών και φίλων Κρήτης , Παννελλήνια Ένωση Σουρμενιτών, Σύλλογος Ηπειρωτών και Σύλλογος Κλεισουραίων )

Κυριακή 29- Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου
Ώρα 19:00 
Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας
Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας
Συναυλία για συγκέντρωση τροφίμων

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

«Να τα ξαναπούμε»
Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς:

Ώρα: 10:00πμ
στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, στους πεζόδρομους, στην Κεντρική Πλατεία και στις συνοικίες της πόλης από 
Φιλαρμονική Δήμου Εορδαίας Αριστοτέλης
Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας
Σύλλογο Τροβαδούρων

Ωρα:19:00μμ 
Έθιμο των «Γκεγκηδων –Κοκονες».
Τοπική Κοινότητα Εμπορίου – Πλατεία του χωριού

Έναρξη με τους μικρούς γκεγκηδες ηλικίας έως 19 ετών. Με την συνοδεία ζουρνάδων επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ψάλλοντας παραδοσιακά κάλαντα για την έλευση του νέου χρόνου και καταλήγουν στην πλατεία.

Παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί. Στην συνεχεία παραδίδουν τα σκήπτρα στους μεγαλύτερης ηλικίας Γκεγκηδες οι όποιοι συνεχίζουν το γλέντι έως την Πρώτη του νέου έτους έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μάσκες,

Ωρα:20:30μμ 
«Αναβίωση του Εθίμου Σούρβα»
Τοπική Κοινότητα Αναρραχης, Κοινότηταα Νέων Αναρραχης.

Έθιμο που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι Χριστιανοί έκαναν εκδηλώσεις με συμβολικό χαρακτήρα. Ετοίμαζαν αυτοσχέδιες στολές και σατίριζαν τις καταστάσεις της εποχής. Παρέλαση με άρματα με συνοδεία ζουρνάδων και γλέντι μεχρι πρωίας. Διασκέδαση στην πλατεία της Αναρραχης και στα σοκάκια του χωριού.


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2013 
Ωρα:10:30πμ 
«Έθιμο Μωμόγερων» Τοπική Κοινότητα Καρυοχωρίου

Η πολύχρωμη πομπή των μωμόγερων με τις παράξενες ενδυμασίες και την πρωτότυπη χορογραφία περιδιαβαίνει τα σπίτια του χωριού σκορπώντας το κέφι, σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ωρα:11:00πμ
«Τσολιάδες» Τοπική Κοινότητα Αναρράχης στην Πλατεία του χωριού.

Η Κοινότητα Νέων Αναρράχης αναβιώνει το έθιμο. Οι νέοι του χωριού ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και καλωσορίζουν τον νέο έτος χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.


Ωρα:15:00μμ 
«Παρέλαση Αρμάτων» στην πλατεία του χωριού με τους Γκεγκηδες και τις Κοκονες μετά από ένα τριήμερο εκδηλώσεων με συνοδεία μουσικής υπόκρουσης από ζουρνάδες.

Σερβίρουν δωρεάν κρασί, τσίπουρο μεζέδες και μελομακάρονα για το καλό της χρονιάς. Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς με συνοδεία από αυτοσχέδια άρματα που σατιρίζουν την εποχή μας αλλά και καλωσορίζουν το νέο έτος


Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 
Ώρα: 19:00 μμ Η ώρα έναρξης θα τηρηθεί αυστηρά. 
«Δυο χώρες, δυο Φιλαρμονικές, μια γλώσσα… η μουσική » Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας 
Το ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας φιλοξενεί την Φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης Μπουργκάς της Βουλγαρίας σε μια Μεγάλη Συναυλία σε συνεργασία με την Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας «Αριστοτέλης» 
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό


Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 
«Ρίψη του Τιμίου Σταυρού»
Ωρα:11:30πμ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας

Ωρα:11:00πμ στο ποτάμι της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα


Ωρα:11:00πμ στο ποτάμι «Τσιρογκας» στην Τοπική Κοινότητα Εμπορίου περιοχή Ιερού Ναού Αγίου Μηνά

Ωρα:11:00πμ στο ποτάμι της Τοπικής Κοινότητας Πύργων στην περιοχή Ιερού Ναού Ταξιάρχων

Ωρα:11:00πμ στο ποτάμι της Τοπικής Κοινότητας Μηλοχωρίου στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας

Ωρα:11:00πμ στην Τοπική Κοινότητα Ερμακιάς

Ωρα:11:00πμ στην Τοπική Κοινότητα Φούφα στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας

About Αμυνταιο news

Adds a short author bio after every single post on your blog. Also, It's mainly a matter of keeping lists of possible information, and then figuring out what is relevant to a particular editor's needs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a ReplyTop